2011

SILVESTR 2011 a NOVÝ ROK 2012

31.12.2011 13:00

Vánoční svátky jsou za námi. Doufám, že všichni jste je prožili v co nejlepším prostředí a máte na ně ty nejkrásnější vzpomínky. Jestliže ne, nezoufejte, za rok jsou tu opět s námi :-).

Dnes ale nadešel poslední den v roce zakončeném 11, který byl pro mnoho z nás těžkým a složitým. Mnoho událostí hýbalo naším světem, opustilo nás mnoho osobností, které pozměnilo svět, ale také se určitě mimo to narodili nové štístka, která náš svět změní k lepšímu :-). Je na čase, aby každý z nás bilancoval, řekl si a promítl si, co letos udělal dobře, co špatně, co splnil, co ho naopak bude ještě trápit...a dal si opět nové plány, které chce v budoucím roce s 12 na konci splnit. Snad budou reálnější než ty letošní, a nebo třeba budou královsky obtížné, a přesto nakonec tak snadné :-).

Ať je příští rok 2012 lepším než ten letošní, ať Vás neopouští radost, štěstí, láska, zdraví a optimismus do života :-). Nebylo by krásné, kdyby jsme se všichni na sebe usmívali? :-)

Josef Němec

Přání k vánočním svátkům a PF 2012

23.12.2011 23:59

Dny státního smutku

21.12.2011 20:45

Právě dnes započal třídenní státní smutek, kdy vzpomínáme na významnou českou osobnost našich dějin, která přávě tuto neděli, 18. 12. 2011, skonala na Hrádečku. Václav Havel (+ 2011), prezident československý a první český prezident, byl významná a nezapomenutelná osobnost Sametové revoluce, která dopomohla k pádu komunistické diktatury u nás.

Dnes jsme mohli být svědky, buď přímo, či pomocí kamer, dvou průvodů s rakví Václava Havla, ten druhý, nejvýznamnější, byl ten státní, kdy stovky vojáků salutovalo apod. V následujících dnech bude jeho rakev opět vystavena na očích veřejnosti, aby se s ním mohli alespoň částečně rozloučit.

V pátek ve 12 hodin na celém území České republiky bude minutové ticho za památku našeho bývalého prezidenta. Dojde i k oficiálnímu pohřbu, na který mají přiletět i David Cameron a Barack Obama.

Josef Němec

Dnes by oslavil 85. narozeniny Arnošt Lustig (+ 2011), židovský spisovatel a publicista, kterému se podařilo uniknout z transportu smrti.

Smutek v celé zemi...

18.12.2011 18:02

Dnešním den naše zem ztratila velkou osobnost. Mnozí z nás si ani neuvědomují jakou. Ztratili jsme člověka, který dokázal velké věci. Byl to muž s velkým M, který vyznával heslo: "Pravda vítězí" a kterým se také řídil až do své smrti.

Dokázal nenásilnou cestou, se svým heslem na duši, jednat s pravdou a láskou a zvítězit tak nad zlem a nenávistí, které před dvaadvaceti lety vládlo v tehdejší Československé republice pomocí komunistické strany. Bez jeho iniciativy by nikdy nevzniklo Občanské fórum, které pádu komunistické strany také pomohlo.

Opomenout nesmíme ani to, že odešel také jako první československý a první český prezident. Ale také spisovatel a dramatik, z jehož hlavy vznikla mnohá velká díla - Zahradní slavnost, Odcházení,...Váží si ho celý svět, především jako bojovníka za lidská práva, je proto vzorem mnohých nesvobodných zemí světa.

Odešel skromný a ohromně velký člověk, Čech - Václav Havel (1936-2011). Čest jeho památce!

Josef Němec

4. adventní neděle

18.12.2011 09:15

Nastala poslední adventní neděle, komerčně nazvaná zlatá, která nám připomíná, že za necelý týden nastanou oficiálně Vánoce, tedy Štědrý den. Konečně začalo na většině místech sněžit, takže to venku trochu vypadá nějak vánočně. Včera jsem balil dárky u pohádek, pojídal cukroví...prostě paráda :-). Škoda že ten vánoční čas je jen jednou do roka. Lidé by měli být na sebe milí a hodní i jindy během roku, doufejme, že se to někdy vyplní. Tak ať chutná a užívejte si :-).

Josef Němec

Už jen 10 dní...

14.12.2011 15:46

...a nastanou nám Vánoce :-), ten nejkrásnější čas :-) nejen pro děti. Nadejde den, kdy se narodí malý Ježíšek a přinese nám nějaké ty dárečky, doufejme, že i sníh :-). Venku to totiž vypadá jako teplý podzim, nebo začátek jara.

Co všechno se stalo 14. prosince? No bylo toho opravdu hodně. Právě 14. 12. 1501 došlo ke královské svatbě v Anglii, kdy se spojil život Arthura Tudora (+1502) a Kateřiny Aragonské (+1536), která si později po jeho smrti vzala Jindřicha VIII. Tudora (+1547). Pro naši zem byl tento ten důležitý proto, že došlo k sesazení Habsbursko-Lotrinské dynastie a vznikla republika, do jejíž čela vstoupil první prezident Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk (+1937).

Josef Němec

15 dní do Vánoc

09.12.2011 12:22

Je to k neuvěření, ale ode dneska za dva týdny budou Vánoce, tedy Štědrý den :-). Venku to tedy vůbec nevypadá, že by byla zima, ale je tomu tak :-). Je pomalu čas nakupovat a balit dárky, tak s chutí do toho :-).

9. prosince 1437 během cesty do Uher zemřel král Zikmund a to ve Znojmě, kde došlo k vymření lucemburské rodu, který vládl Českým zemím dlouhých 127 let. Ve stejný den, ale o mnoho let později, roku 1531, došlo v Mexiku k prvnímu zjevení Panny Marie Guadalupské, která byla v roce 1945 prohlášena za patronku a ochránkyni Ameriky. Španělsko je silnou katolickou zemí, které dlouho trvalo než se z jeho království stala republika. Tento okamžik se zapsal do dějin 9. prosince 1931.

Josef Němec

Mikuláš

06.12.2011 15:20

Máme za sebou 2. adventní neděli, kdy se na většině míst v České republice konaly adventní trhy, které nám měly naservírovat vánoční atsmoféru. Včera jsme oslavili svátek všech Jitek, ale především nás navštvíli mikuláš, anděl a čet, aby nám nadělili to, co si zasloužíme. Doufejme, že většina z Vás byla obdarována něčím sladkým :-).

Dnes, 6. prosince, se toho hodně událo. Před mnoho a mnoha lety byl dobyt Kyjev, tedy vyvrácen Mongoly pod vedením tehdejšího chána - Batúho (+ 1255). Tchyně Evropy, Marie Terezie (+ 1780), zavedla 6. prosince 1774 povinnou školní docházku, za kterou jí dodnes děkujeme vřele :D. Thomas Alva Edison (+ 1931) nahrál roku 1877 první fonografický záznam,...

Josef Němec

Srdce a netopýr

03.12.2011 09:00

Co mají tyto dvě věci společného?

Srdce je jedním z nejdůležitějších orgánů v těle, díky němu cítíme ty krásné city - lásku, štěstí, ale i ty špatné pro nás - žal, smutek...nebýt jihoafrického kardiochirurga Christiaana Barnarda (+ 2001), který právě 3. prosince 1967 provedl v Kapském městě první úspěšnou transplantaci lidského srdce, nikdy bychom nemohli zachránit lidem nemocným na srdce život.

Dnes se dožívá 63 let i britský zpěvák heavymetalové skupiny Black Sabbath John Michael Osbourne, tedy znám především jako Ozzy Osbourne, který oznámil se skupinou, že opět ožije jejich kapela a že v příštím roce jedou na turné. Doufejme, že opět neuvidíme tu největší bláznovinu, snězení netopýry :D.

Na většině místech se konají adventní trhy, odkud na nás sálá vánoční atmosféra, tak si ji užijte a nasávejte zhluboka :-).

Josef Němec

1. prosinec a s ním světový den boje proti AIDS

01.12.2011 02:25

Otáčíme další list v kalendáři a zjišťujeme, že už nám chybí jen jeden měsíc do doby, než přivítáme nový rok s dvojkou na konci. Mnoho lidí se na světě však toho dne, kdy nadejde 1. leden 2012, ani nedožije, a to možná i díky nemoci AIDS. Nemoc, která je způsobena virem HIV, oslabuje imunitní systém člověka, kdy člověk umře na obyčejnou chřipku apod. AIDS, tedy vir HIV, se přenáší krví, sexuálním nechráněným stykem i přenosem z matky na plod, a ačkoliv je znám už 30 let, je to stále nejzákeřnější smrtelná nemoc, na kterou neznáme lék. Zemřeli na něj osobnosti jako Freddie Mercury (+ 1991), Isaac Asimov (+ 1992), Arthur Ashe (+ 1993) a další. Podpořte proto 1. prosinec, jako světový den boje proti AIDS.

Více o HIV a AIDS: www.aids-hiv.cz/, www.bojprotiaids.cz/, www.who.cz/media_aids.htm

Josef Němec

1. adventní neděle

27.11.2011 13:07

Dneškem se nám oficiálně přibližuje ten nejšťastnější a pro někoho jeden z nejpohodovějších svátků v roce, těmi jsou Vánoce. Nadešel advent, který značí příchod, v liturgii je to začátek roku a v teologii očekávání na narození Ježíše Krista. Dnešní neděle se lidově nazývá železná, tedy zbývají nám už jen čtyři týdny do Vánoc.

Velice mě překvapilo, že výroba adventního věnce začala u nás až po roce 1989, ač jeho používání už je známo ze začátku 19. století, a to především v Německu, odkud znalost přišla.

V tomto týdnu se rozsvěcují i vánoční stromky a začínají vánoční trhy. U nás ten nejznámější a nejpopulárnější započal tento víkend v Praze, kde byl rozsvícen vánoční

Josef Němec

Ať žije rockový král :-)

24.11.2011 10:45

Právě dnešní den, 24. listopad, je dnem z nejsmutnějších. Je tomu právě dvacet dlouhých let od doby, kdy tento svět opustil báječný člověk, britský skladatel, zpěvák a především člen rockové skupiny Queen, Freddie Mercury (+ 24. 11. 1991). Kdo z nás asi dříve mohl tušit, že z toho malého zanzibarského klučiny, který si brnkal na klavír, stane jednou největší světová hvězda. Tichý, přesto na veřejnosti oblíbený a společenský člověk, který pořádal nákladné večírky, se nijhak nepovyšoval nad ostatní, spíš jim pomáhal a nenechal si nic pro sebe, co se týče svého nabytého mění, které mizelo velice rychle. Pro Freddieho byli přátelé všechno. Netajil se tím, že je homosexuál, ale pro některé bylo "velkým překvapením" to, když 23. listopadu 1991 oznámil veřejnosti, že trpí nemocí AIDS. Hned druhý den podlehl zápalu plic a odešel do rockového nebe. Zpěvák s mistrovským hlasem, který propůjčil hlas songům jako - The show must go on, We are the champions, We will rock you, Don' t stop me now, I want to break free, I want to live forever, Somebody to love...možná nejslavnější Bohemian Rhapsody, či duet se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé (*1933), chyběl, chybí a bude chybět zdejšímu světu. Čest jeho památce!

Dnes se na počest Freddieho Mercuryho odehraje koncert proti AIDS s podtitulem The Queen - in concert, jehož cílem je podpora nadace pro boj proti AIDS. Na programu jsou největší hity Queen v nastudování žesťového uskupení Prague Brassivo.

Oficiální stránky skupiny Queen: https://www.queenonline.com/en/news-archive/queen-still-reigns-20-years-mercurys-death/

Český fanklub: https://www.fcqueen.cz/

O AIDS: https://www.who.cz/media_aids.htm, https://www.planovanirodiny.cz/index.php, https://www.aids-hiv.cz/

Josef Němec

Odchod

18.11.2011 15:44

S lítostí oznamuji, že z tohoto světa odešel člověk s dobrým srdcem, který pomáhal postiženým lidem, dětem, své široké rodině, prostě všem bez rozdílu věku, barvy pleti apod. Tento člověk tu bude scházet nejen mě, ale především rodině, kamarádům a všem, kteří ho znali. Už nerozveselí nás ani okolí, pouze vzpomínky na něj nás zahřejou a potěší :-). Vášnivý rybář, kutil a skvělý stvořitel kraslic opustil hmotný svět a stoupá vzhůru k nebesům. Budeš nám chybět Luboši.

Josef Němec

Mezinárodní den studenstva, vzpomínky na Sametovou revoluci,...

17.11.2011 17:19

Dnes si připomínáme 17. listopad, který je u nás státním svátkem a ve světě mezinárodním dnem studentstva. Co tomu předcházelo?

Právě v roce 1939 projevil český lid jeden z posledních manifestačních odporů proti okupaci Československa a to hned po pohřbu studenta Jana Opletala, který byl postřelen při demonstracíh pár dní předtím. Hitler, nacistický vůdce Třetí říše, nařídil, aby jakékoliv další demostrace byly ihned potlačeny vojenskou silou. Byly uzavřeny vysoké školy, hlavní představitelé zatčeni (z toho 9 popraveno) a 1200 studentů bylo odvlečeno do koncetračních táborů V roce 1941 byl 17. listopad v Londýně vyhlášen jako Mezinárodní den studenstva.

Pro naši vlast má však 17. listopad i jiný význam, a to tzv. "Sametovou revoluci", při níž český národ svoji soudržností a vírou v lepší svět, dokázal svrhnout komunistický režim, který tehdejší Československé republice vládl přes 40 let. Bez boje a fyzického násilí došlo k nastolení vlády bez komunismu, která vedla k demokratické vládě naší republiky.

Josef Němec

Svatořečení Anežky České

12.11.2011 10:24

Nastal 12. listopad, den 800stého výročí narození a dne, kdy byla svatořečena Anežka Česká. Stalo se tak 12. listopadu 1989 v Římě, kdy tehdejší papež Jan Pavel II. (+ 2005) svolil k jejímu svatořečení.

Anežka Česká (+1282) byla dcerou Přemysla Otakara I. (+1230) a jeho manželky Konstancie Uherské (+1240), měla se vdát, ale čtyřikrát se to nepovedlo, a tak založila špitál, útulek pro chudé, ale i klášter na Vltavě, kde se stala abatyší.

Po její smrti byly její ostatky uloženy v klášteře na Františku, během husitství jsou však převezeny neznámo kam. Dlouho poté byl problém s tím, jak Anežku svatořečit, když není důkaz, že vůbec existovala. Naštěstí pro nás byla její část nalezena ve španělském chrámu v El Escorial, kde se našla její dolní čelist. "Až bude Anežka svatořečena, přijde do Čech svoboda." Tak se i stalo o pár dní později,17. listopadu 1989, kdy byl svržen komunistický režim.

Josef Němec

Martin na bílém koni a 11. 11. 2011 11:11:11

11.11.2011 11:11

Martin na bílém koni opět nepřijel, což je škoda, neboť opravdu nemusím chmurný listopad bez sněhu a jen s deštěm a mlhami. Doufejme, že se Martin umoudří a brzy přijede, a ne až koncem měsíce a začátkem prosince. Doufejme, že alespoň první adventní neděle, 27. listopadu, nebo adventní trhy budou na sněhové pokrývce :-). Chudáci lyžaři.

Jinak stále studuji, vzdělávám se a připravuji pro Vás překvápko k Vánocům :-). Brzy se dozvíte, co to bude :-). Čím víc se budou blížit Vánoce, tím víc Vám budu poodhalovat tajemství pro Vás :-).

Josef Němec

50 dní do Vánoc

05.11.2011 15:51

Právě včerejšek, 4. listopadu 2011, byl dnem, který nám oznamoval, že zbývá 50 dní do Vánoc, do toho krásného času plného pohody a rodinného štěstí :-). Takže se snažte přežít ten chmurný listopad plný mlhy a špatné nálady :-) a věřte, že bude líp :-). Brzy Vás čeká překvapení :-).

Josef Němec

HALLOWEEN a DUŠIČKY

31.10.2011 22:00

Nastal 31. říjen, který je znám ve světě již od pradávna jako HALLOWEEN. Tento anglosaský svátek pochází snad z keltského svátku Nového roku - Samhain, jeho název vznikl zkrácením slova "ALL-HALLOW-EVE" = "Předvečer Všech svatých". Halloween slaví lidé nejvíce v anglických zemích - USA, Velká Británie atd., ale střípky tohoto dne jsou už i u nás, především vydlabaná dýně se svíčkou ala Jack-o'-lantern, či převlíkaní se do strašidelných kostýmů. V cizině chodí takto oblečeni dům od domu a koledují, tzv. Trick or Treat = Koledu, nebo vám něco provedu.

U nás je významným svátkem křesťanského původu z 10. století - Dušičky, tedy Památka všech věrných zemřelých, kdy si připomínáme a zároveň vzpomínáme na naše zemřelé.

Tento listopadový čas naplněný mlhou berte jako čas vzpomínání, nostalgie, ale určitě ne deprese. Hlavu vzhůru, blíží se prosinec a s ním Vánoce :-).

Josef Němec

Den české státnosti a změna času

29.10.2011 10:29

Včera jsme oslavili státní svátek, kdy jsme si připomínali vznik československého státu, který vznikl právě před 93 lety, tedy 28. října 1918. Prvním prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk (+1937).

Den české státnosti se nese i ve znamení předávání státních vyznamenání, kdy nynější prezident Václav Klaus (*1941) předává Řád Bílého lva, Řád Tomáše Garrigue Masaryka, Medaile Za hrdinství a Medaily Za zásluhy.

Blíží se konec října a s ním nástup zimního času, tedy přispíme si o hodinu více :-). To je pěkné :-). Takže nezapomeňte si přeřídit hodinky o hodinu nazpět :-).

Buďme hrdí na naši zem :-).

Josef Němec

Ve víru tance :-)

22.10.2011 16:49

Říjen se nám pomalu chýlí ke konci a už jenom dva měsíce nás dělí od nového roku 2012, který má přinést mnoho změn. U mě stále žádná změna...moc plánů, ale realizace je pomalejší :D. To už si ale zvykám...ale určitě! do konce roku se ode mě dočkáte nějaké novinky :-), ale to bude překvapení :-).

A proč nemám tolik času? Škola, vysoká je prostě skvělá, ale zároveň náročná no...pak volejbal a turnaje ala Okresní přebor ve volejbale pro rok 2011/2012, a nakonec mnoho akcí, co je kolem...začínají maturáky, končí taneční a tolik koncertů, co bude, by byl hřích na ně nejít :D :-).

Josef Němec

Ve znamení podzimu :-)

16.10.2011 15:03

Podzim je opravdu v plném proudu :-), venku se teplota neustále mění (ráno pomalu pět pod nulou a přes den teplota nevystoupá ani k deseti stupňům), ale ještě že vůbec neprší a je tam nádherně :-). Takže dnešní den je třeba využít k jízdě na kole nebo třeba k procházce :-).

Možná proto se před 198 lety (roku 1813) rozhodly vojska Rakouska, Ruska, Pruska a Švédska odrazit útok francouzského generála a pozdějšího krále Francie Napoleona Bonaparteho, který si chtěl podmanit celou Evropu (po vzoru Alexandra Makedonského alias Velikého), což se jim také v bitvě u Slavkova (známá spíše jako "bitva národů") podařilo.

16. říjen je také ve znamení narození irského dramatika, prozaika i básníka, který psával dekadentní díla, jako jsou divadelní hry Jak je důležité míti Filipa, Salome, ale i Strašidlo cantervillské a především Obraz Doriana Graye. Není jim nikdo jiný než Oscar Wilde (+ 1900), který se v roce 1854 narodil v Dublinu.

V 80. letech 20. století se k moci dostali dvě velké osobnosti - druhým egyptským prezidentem se stal pozdější nositel Nobelovy ceny míru Anwar as-Sádát (+ 1981) a na papežský stolec se dostal polský rodák z Wadowic Karol Józef Wojtyła (+ 2005), známý jako papež Jan Pavel II.

Josef Němec

Objevení Ameriky

12.10.2011 19:27

Počasí už nám moc nepřeje, nadešel podzim...hodně prší, ráno zima a mlhy, a co teprve večer, když se brzo stmívá. Hold to přišlo nějak rychle, z léta rovnou do zimy :D. Ale zase blíže k Vánocům :-).

12. října 1492 došlo k největšímu objevu v dějinách, k historickému mezníku, od kterého začal středověk, kdy mořeplavec Kryštof Kolumbus doplul na Bahamy a jako první Evropan objevil Ameriku. Do své smrti si ale myslel, že doplul do Indie, zdejší obyvatele nazval Indiány...nebyl ale historicky prvním, už i Vikingové se do Ameriky dostali.

Josef Němec

VŠ a něco málo o dnešku

05.10.2011 21:16

Už dva týdny jsem studentem vysoké školy, kde se každý řídí heslem: "Dělej si, co chceš...ale pozor! V lednu zjistíš, že to tak snadný není :D." Zatím to tak tam vypadá, rozvrh udělán, cvičení povinné, přednášky dobrovolné...co nás jen čeká příště :D. Výhoda je tu ta volnost, aspoň se nepíšou testy a nezkouší se...a to volno každý pátek :-).

Kromě toho dnešek je dnem mnoha výročí. 5. října se narodil náš první český prezident Václav Havel (*1936), který oslavil 75. narozeniny, v Portugalsku svrhli roku 1910 monarchii a stali se tak republikou...největší zážitek měl právě v tento den roku 1925 Angličan Howard Carter (+1939), který vstoupil poprvé do Tutanchamonovy hrobky.

Už vás dlouho nebudu napínat a brzy se tu objeví nové kapitoly příběhu ze života - Můj brácha a já. Opravdu! :-)

Josef Němec

Sv. Václav

28.09.2011 13:46

Je tomu již 1076 let, 28. září 935, kdy byl zavražděn ve Staré Boleslavi český kníže, později světec, svatý Václav (Václav I.) asi svým bratrem Boleslavem. Právě proto dnes slavíme státní svátek našeho národního světce, patrona české země.

Mimochodem na Šlápotech jsem přidal první článek o Egyptě :-).

Josef Němec

00:00

27.09.2011 22:11

Vysokoškolské studium započalo zápisem, čeká mě dlouhých pět nebo šest let, než se ze mě stane, jak s oblibou říkám, "magor s titulem" :D. Se svým oborem matematika-fyzika asi jdu vstříc horším zítřkům, ale snad se ty zítřky stanou lepšími dnešky :-). Hold ať se na mě těší Pedagogická fakulta na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Jinak dnes, za necelé dvě hodiny - přesně v 00:00, se zjeví na bandzone nový song od strakonické kapely 12°Bagpipers :-) s názvem Zmalovaná, a pak další a další songy.

Josef Němec

Den s velkým D! :-)

26.09.2011 20:23

Stálo při mě velké štěstí a přežil jsem a zakončil jsem tak další etapu svého života. Studium na gymnáziu. Dnes mi začíná "nový" život, ten studentský. Jsem každým coulem vysokoškolák, i když omylem na oboru který tak moc nemusím. Ale doufejme, že rok tam vydržím, a pak přestoupím na lepší :-). Držte mi palce. Těšte se na novinky a brzkou četbu nových kapitol Můj brácha a já, a také vánoční překvapení. Vyšel mi jeden z dalších článků do strakonického deníku a to o projektu Kráčmera, viz. článek.

Josef Němec

Strakonická pouť :-)

25.09.2011 12:43

Právě teď pomalu finišuje strakonická pouť, která do Strakonic přijela již minulý týden a to někdy kolem víkendu. Největší její vyvrcholení byl v pátek 23. září, kdy se konal každoroční pouťový ohňostroj, a taky včerejší den - vystoupení kapel pod zdejší nemocnicí. Na domácí scéně se představily kapely: Jam4U, Z Ničeho Nic, Větší než Menčí...nejvíce se však publikum těšilo na Rivers, 12°Bagpipers a na Bajadéru Joy. Vše zakončily Pub Animals a v kulturáku pouťová diskotéka, která neměla chybu. Hold oslavy svatého Václava :-).

Josef Němec

Přišel podzim...

23.09.2011 15:18

Dnes po jedenácté hodině nadešel astronomický podzim. Doufám ale, že teploty se ještě stále budou držet nad dvaceti stupni. Snad si i ta mlhavá a chladná rána pospí. A když se listy nezbarví do těch krásných barev, tak si myslím, že i tak si ho všichni užijeme. U nás ve Strakonicích začíná pouť...Václavská pouť...takže o zábavu je postaráno :-).

Josef Němec

Při natáčení

22.09.2011 22:39

Měl jsem to štěstí být při natáčení žáků ze ZŠ Dukelské ve Strakonicích, kteří chodí do historického kroužku paní učitelky Šimkové. Jejich úkolem bylo se vzdělat v oblasti filmografie (jak se točí, píše scénář,...) a natočit film o Strakonicích. Ten se začal natáčet právě v techto dnech. Historické pozadí hradu ve Strakonicích ožilo. Na scéně se objevil Bavor i se svojí manželkou Bolemilou, maltézský velkopřevor a dokonce se i zjevila bílá paní.

Na začátku října má do Strakonic přijet Česká televize, aby zde podle žákovského materiálu zde natočila jeden z dílů vzdělávacího pořadu -

Vzduchoplavec Kráčmera.

Více na ČT.

Josef Němec