2013

PF...2014 ;)

20.12.2013 18:13

Rok se s rokem zase pěkně srazil a máme tu ten nádherný vánoční čas ;). Taky tak rádi vzpomínáte na dětství, na Ježíška a na Štědrý den, kdy jste se těšili nejen na cukroví, stromeček, ale hlavně na dárky. A bylo vám jedno, že jsou tam zase ponožky, svetr atd. Jde o tu nezapomenutelnou chvíli! Ta je přeci k nezaplacení! ;)

Přeji vám proto krásné chvíle pod vánočním stromkem, poklidné svátky vánoční, pořádné zakončení starého roku - třeba i jen s knihou - a do nového roku 2014 vstupte s úsměvem na rtech - ne s bolehlavem, či hlavou někde úplně jinde :D - a ať je ten rok mnohem úspěšnější a bezproblémovější než ten současný.

P. S. Zapomeňte na STRES! Užívejte klidu, hoďte práci a problémy aspoň na chvíli za hlavu.

Josef Němec

Naděje

01.12.2013 20:16

První adventní neděle nadešla a my jsme zase o něco blíže ke Štědrému dni, ale také nitru svého srdce a duši. Rozžehnuli jsme první svíci na adventním věnci, která prý podle tradice symbolizuje Naději. To je právě ona, která umírá poslední, a to i přes všechny trápení a utrpení, která zažíváme. Škoda, že jen o Vánocích jsou lidé na sebe tak hodní a milí. Dočkáme se někdy toho, že to tak bude i během celého roku? Věřím, že ano ;)!

Včera jsem po roce navštívil trhy v Pasově a lázně Bad Füssing. Takhle jsem si dlouho neodpočinul, energii mám na rozdávání. Ať problémů je co nejméně!

Josef Němec

Sv. Martin přijíždí na bílém koni

11.11.2013 17:39

Ano, už je tomu tak. 11. listopad je spojen se svatým Martinem ;), který podle pranostik přivážel sníh do kraje. A sedí to! Na horách už nějaký ten sníh napadl a do nížin se pomalu také chystá. Za okny už teploty klesají a brzy se dočkáme i těch ranních mrazíků. Vánoce se totiž blíží .-). Určitě se na ně někteří z vás těší, ne na ten shon, který se blíží, ale na tu rodinnou idylku a pohodu. Proto si dejte svatomartinské víno, dopřejte si jednou v roce husu a hoďte starosti na chvíli za hlavu! ;)

Josef Němec

Tajuplná noc nastává...

31.10.2013 08:06

Rok se s rokem opět sešel a máme tu trochu opomíjený, i když asi moc medializovaný "americký", keltský svátek Halloween. Dnešní noc bude z jednou nejtajemnějších, neboť podle pověsti je reálný svět nejblíže ke světu duchů a lidských duší. Začíná pomyslný třídenní maraton vzpomínání na naše blízké, který vyvrcholí tuto sobotu - Památkou zesnulých. Udržujme tradice a vzpomeňme si na zážitky z minulosti, které nám tu naši blízcí zanechali.

Josef Němec

Ave Československo ;)

28.10.2013 18:18

Přesně na den je tomu 95 let, kdy 28. října 1918 byla oficiálně vyhlášena Československá republika. Do jejího čela se dostal Tomáš Garrigue Masaryk (+ 1937), později znám jako prezident Osvoboditel. Buďme hrdi na naše předky a historii, která nebyla jednoduchá. Ať v nás žije odvaha a bojovnost československých legií, svoboda a jednota národa českého, ale také pravda a láska :-).

Nesmím opomenout ani včerejší premiéru televizního seriálu České televize - České století, které ve svém prvním díle Velké bourání (1918) připomnělo osobnost prvního československého prezidenta a vznik Československa jako takového. Opravdu skvěle vypadající seriál, který by mohl konkurovat i úspěšným zahraničním seriálům podobného typu. Jen je škoda, že některé z dialogů, které se odehrávaly v cizině, nebyly v řeči dané země (němčina, angličtina) s českými titulky. Bylo by to vhodnější. Ale i tak tento seriál stojí za zhlédnutí.

Josef Němec

Po zemi nikdy nekráčel větší člověk nežli on

20.09.2013 20:11

Peklo. Posmrtná maska. Devět kruhů. Nenaplněná láska. Přelidněnost planety. Biologická zbraň. A šifry v dílech...Že vám to nic nepřipomíná? Ale když k tomu přidám hlavního hrdinu Roberta Langdona, už určitě pochopíte, o čem je tentokrát řeč. O nejočekávanějším díle letošního roku, o Infernu od velice úspěšného amerického autorka Dana Browna.

Jestli se mi to nepovede, zbude jen smrt.

Již počtvrté - po bestsellerech Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Ztracený symbol - přichází na scénu profesor symbologie. Tentokrát ani on sám netuší, co se vlastně děje. Probouzí se totiž v nemocnici s ránou na hlavě a nepamatuje si, co se v uplynulých hodinách stalo. Nepomůže mu ani to, že se nachází v kolébce renesance - ve Florencii. Jak se do srdce Itálie dostal? Po čem zase pátral? A proč si nic nepamatuje?

V nebezpečných dobách neexistuje horší hřích než nečinnost.

Ještě než se stačí rozkoukat. Rozjíždí se tradiční honba před nepřáteli - vraždící motorkářkou, vojenskou službou, policií a dalšími aktéry "hry". Tentokrát mu po boku stojí nadprůměrně inteligentní (s IQ 208) doktorka Sienna Brooksová, se kterou proniká do mnoha historických budov s velmi ceněnými uměleckými díly. Co vlastně hledají? Srovná se Robertovi paměť a pochopí, kdo je žena v závoji a muž s morovou maskou? Kdo stojí na jeho straně? Je to snad probošt, ředitelka WHO (Světové zdravotnické organizace),...?

Z mého spojence je teď nepřítel.

Všechno je propojeno dokonalým středověkým rukopisem Božské komedie (převážně z jedné části - Pekla), ve které jsou mezi řádky ukryty odpovědi na mnohé nezodpovězené otázky. Je možné, že by samotný Dante Alighieri něco v díle ukryl? Kdo chce opět stát na místě Boha a soudit svět? Opravdu musí lidé zemřít?

*

Žena v závoji.

Robert Langdon se na ni díval přes řeku, jejíž zčeřené vody byly rudé krví. Ta žena stála na opačném břehu bez hnutí, majestátně, hleděla na něj a tvář měla zakrytou. V ruce držela tainii, kterou nyní pozvedla, jako by tím pruhem látky zdravila moře mrtvol u svých nohou. Všude kolem se vznášel pach smrti.

Hledej, zašeptala ta žena. A nalezneš.

Langdon ta slova slyšel zřetelně, jako by mu je vyslovila přímo v hlavě.

"Kdo jsi?" zavolal, ale z úst mu nevyšlo ani slovo.

Čas se krátí, šeptala. Hledej, a nalezneš.

...

"Otevřete oči! Lidstvu bezprostředně hrozí zánik, asvětoví vůdci sedí v kancelářích a objednávají si studie o sluneční energii, recyklaci a hybridních automobilech? Jak je to možné, že by - tak vzdělaná odbornice - to nevidíte? Ozonová díra, nedostatek vody, znečištění - to není nemoc, to jsou příznaky. Nemoc, to je přelidnění. A jestli se problému přelidnění nepostavíme čelem, budeme se chovat jako někdo, kdo chce léčit progresivní rakovinný nádor náplastí."

"Vy srovnáváte lidstvo s rakovinou?" zeptala se Elizabeth.

"Rakovina jsou jen zdravé buňky, jejichž bujení se vymklo kontrole. Je mi jasné, že vám moje názory připadají nevkusné, ale zjišťuji vás, že jejich alternativu shledáte ještě nevkusnější, až nastane. Pokud nepřistoupíme k odvážným činům, tak -"

"Odvážným?" vyhrkla. "To není ten správný výraz. Řekněte spíš šíleným!"

*

Dan Brown už je světovou značkou a především zárukou kvality. Trochu si začnete myslet, že už na vás prostě nemůže nic nového připravit, ale podivíte se sami, že to opravdu ještě dokáže. Nečekejte tak dokonalé dílo, jakým byla Šifra mistra Leonarda, toho už se asi nikdy nedočkáme, ale ten, kdo má rád profesora symbologie si přijde na své. Inferno nepostrádá, jak napětí, tak historické souvislosti, které jsou vám předány mnohem příjemněji, než ve škole. Projdete se nejen Florencií, ale i Benátkami a tureckým Istanbulem. Vezměte tuto skvělou knihu do ruky a ponořte se do tajů Pekla. Ti, co už mají přečteno, nebo preferují filmovou verzi, také se dočkají. A to 18. prosince 2015.

Název knihy: Inferno (Inferno)

Autor: Dan Brown (https://www.danbrown.com/)

Nakladatelství: Argo (https://www.argo.cz/)

Vydáno: září 2013

Omlouvám se za chyby.


Josef Němec

99 days...

15.09.2013 18:13

Nemohl jsem uvěřit tomu, že za 99 dní přijde Štědrý den a my si užijeme vánoční svátky :-). Letí to opravdu velice rychle, ale máme se alespoň na něco pěkného zase těšit :-). Venku řádí podzim, teploty jako na houpačce...tak kdo chce a může, zalezte do peřin, dejte si teplý čaj a zhltněte něco dobrého, nebo spíše něco čtivého shlédněte :-).

Josef Němec

P. S. A co takhle se nad sebou zamyslet? :-) Doporučuji si pustit video z veřejné konference Dalajlámy při příležitosti Fóra 2000, které o víkendu proběhlo v Praze.

Welcome...in new school year...2013/2014

01.09.2013 18:57

Ano, je to tady. Žáci nechtějí uvěřit tomu, že právě otočili nový list a je na něm napsáno 2. září, a zase tedy musejí do školy. Přesně jako jejich učitelé by nejraději ještě byli o další měsíc doma, nebo někde pryč, nejlépe u moře, na chalupě, a měli klid :-). Jenže prázdninování nám pomalu končí a blíží se zase ta nevděčná šichta...tak ať všichni vstoupíte do nového školního roku 2013/2014 pravou nohou, užijte si parádní chvíle se spolužáky, na které se prostě nedá zapomenout, a bojujte také o lepší umístění v neoblíbených předmětech! :-)

Josef Němec

Summer relax II.

20.08.2013 19:15

"Jsem ta, která tě miluje natolik, že nemáš moc to změnit, a jsem ta, které můžeš důvěřovat. Jsem hlas ve větru, úsměv na Měsíci, osvěžující doušek vody. Jsem obyčejný vítr, který tě zaskočí nepřipraveného, i tvůj vlastní dech. Jsem oheň a hněv namířený proti všemu, v co věříš a co není pravda, co tě zraňuje a brání ti ve svobodě..." Wm Paul Young (Křižovatky)

Před týdnem jsem Vám sem dal doporučení na některé z knížek, co stojí za přečtení. Tak proč v tom nepokračovat, když máme tak skvělé počasí! :-)

Život je někdy opravdu tak krátký, že i přes osudové útrapy dokážeme ještě potkat někoho, s kým chceme dožít

JOHN GREEN - HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/321553/Bez-bolesti-by-clovek-nepoznal-radost.html

K lásce jsou třeba dva, jenže jde sloučit život zdravého člověka, který chce něco dokázat, se životem nemocného, který si přeje smrt?

JOJO MOYESOVÁ - NEŽ JSEM TĚ POZNALA

https://www.bux.cz/knihy/137491-nez-jsem-te-poznala.html

Waldorfská škola s jinými praktikami umožní osobní rozvoj jedince, ale i tak snadné to nebude

REBECCA COLEMANOVÁ - KRÁLOVSTVÍ NEVINNOSTI

https://www.bux.cz/knihy/120955-kralovstvi-nevinnosti.html

Nezapomenutelné nalézání odpovědí, které změní váš pohled, i přes přítomnost/absenci Boha

WM. PAUL YOUNG - KŘIŽOVATKY

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/356564/Zbozne-prani-to-je-ten-skutecny-nepritel.html

Bída a utrpení nepálských žen, pracují, aby se osvobodily

URMILA ČAUDHARÍOVÁ - DĚTSKÁ OTROKYNĚ

https://www.bux.cz/knihy/123262-detska-otrokyne-prodany-odvleceny-zapomenuty.html

Krutá realita, která vás nenechá jen tak usnout

BLAINE HARDEN - ÚTĚK Z TÁBORA 14

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/354059/Strach-jako-vychovny-prostredek.html

Thriller ze severského ostrova hledá pravdu a zároveň se snaží hojit staré rány

JOHAN THEORIN - MLHY ÖLANDU

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/313157/Nejtezsi-ztrata-zahalena-mlhou.html

Život historicky doložené hraběnky Alžběty Bathory z Čachtic, která se prý koupala v krvi nevinných panen

JOŽO NIŽNÁNSKY - ČACHTICKÁ PANÍ

https://knihy.abz.cz/prodej/cachticka-pani-3

Fantasy příběh od polského autora vás zasáhne nejen magií, láskou, tíživým osudem, ale i samotnými postavami, se kterými se nebudete chtít loučit

ANDRZEJ SAPKOWSKI - ZAKLÍNAČ

https://www.sapkowski.cz/rec_sm.asp

Josef Němec

LETNÍ RELAX I

08.08.2013 20:43

"Každá kniha má duši - duši toho, kdo ji psal, a duši těch, kdo ji četli a snili s ní." C. R. ZAFÓN (ANDĚLSKÁ HRA)

Rád bych Vám dal menší doporučení na některé z knížek, co by stály za hřích, a to nejen v létě, ale kdykoliv budete chtít :-)

Klasická detektivka ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z pera Královny detektivek

AGATHA CHRISTIE - VRAŽDA V ORIENT EXPRESU

https://www.bux.cz/knihy/54734-vrazda-v-orient-expresu.html

Vraťte se do dob detektiva Sherlocka Holmese od A. C. Doyle

GRAHAM MOORE - SHERLOCK

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/325739/Jak-proste.html#t2

Psychothriller z Nového kontinentu

GILLIAN FLYNNOVÁ - OSTRÉ PŘEDMĚTY

https://www.bux.cz/knihy/123258-ostre-predmety.html

Je těžké dýchat a ještě těžší ztrácet

ROSAMUND LUPTONOVÁ - SESTRA

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/286558/Zima-krev-a-smrtCo-skryva-mrtvola-na-zachodcich.html

Navštivte krásy Barcelony v goticko-historickém románu

CARL RUIZ ZAFÓN - STÍN VĚTRU

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/322965/Osudovy-vyber-ve-stinech-sebe-sama.html

Skutečné osudy propletené těžkou dobou za druhé světové války

SARAH QUIGLEYOVÁ - DIRIGENT

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/329555/Vasen-snoubici-se-s-ohnem-v-jedne-vete.html

Česká klasika židovského autora za krutých dob války

ARNOŠT LUSTIG - MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU

https://knihy.abz.cz/prodej/modlitba-pro-katerinu-horovitzovou-i-ten-nejslabsi-muze-udelit-bezpravi-lekci

Historický román ze Švédského království

Šachovnice královny - Yann Kerlau

https://josefnemecnemec.blog.idnes.cz/c/322478/Kdybychom-sami-nemeli-spoustu-chyb.html

Rádi se zamýšlíte nad svým životem a nad zásahy osudu

PAULO COELHO - ALCHYMISTA

https://www.bux.cz/knihy/36858-alchymista.html

Josef Němec

Úplněk 22. 7. 2013

23.07.2013 11:23

Jeden z dalších, vcelku běžných letních dní, kdy nám teploty atakovaly 30 °C a přesahovaly mnoholeté rekordy .-).

Pro některé ale tento den byl zlomem v jejich životě.

Možná mezi nimi byl i královský pár na Britských ostrovech. Vévodkyně Kate totiž včera porodila v 17:24 našeho času svému muži, vévodovi Williamovi, syna (ve znamení raka), který vážil 3,8 kg.

Ať se mu daří! :-) Především ale ať se jemu a jeho rodině vyhýbají novináři a má relativně běžný život .-).

Angličané slaví, a proto také dnes se rozezní na tři hodiny zvony ve Westminsterském opatství na počest narození královského dítěte.

Užívejte slunečné dny, nejlépe někde u vody :-)!

Josef Němec

Před 1 150 lety přišli...

05.07.2013 09:45

Na pozvání knížete Rostislava dorazili na jaře roku 863 na Velkou Moravu bratři ze Soluně - slovanští věrozvěsti Cyril (Konstantin či Crha) a Metoděj (Michael či Strachota). Měli za úkol vést bohoslužby ve staroslověnštině a položit tak základ víry a církve v naší zemi. Jejich mise tak nejen ovlivnila rozvoj křesťanství, ale především i rozvoj kultury a vzdělanosti všech slovanských národů. Položila tedy i základ české státnosti.

Již ve 14. století byli oba věrozvěsti uctíváni jako patroni s centrem na Velehradě.

Teprve až v roce 1863 se slavnost příchodu přesunula z března na 5. červenec pro české země a Slovensko a byli prohlášeni patrony všech slovanských národů, a to díky papeži Piu IX. k jubilejnímu 1 000. výročí.

Právě dnes vrcholí katolické Dny lidí dobré vůle, kdy se na Velehradě koná bohoslužba vedená papežským legátem - kardinálem Bozanićem ze Záhřebu, a to v češtině.

Josef Němec

Summer coming! :-)

26.06.2013 19:29

Letní slunovrat již máme za sebou a s ním i skvělé tropické dny, které se opět vystřídaly s deštěm a chladem. Ona nám letos ta zima nedá opravdu pokoj! Jaká to škoda...Třeba se to konečně umoudří! :-) Vždyť léto je o tom, abychom odpočívali, relaxovali a bavili se, tak jako jindy nemůžeme. Venku být jen tak v tričku až pomalu do ranních hodin, zažívat letní lásky, které ani mrazem nemusejí pohasínat,...

Kromě toho vám mohu přislíbit, že léto je pro mě především také obdobím pracovním. Očekávám posunutí detektivky do poslední třetiny knihy :-) a možná i nějakou tu povídku :-).

CARPE DIEM! :_)

Josef Němec

Léto v nedohlednu

29.05.2013 19:14

Počasí jako na houpačce. Teploty klesají k bodu mrazu. Neustále deštivo a slunce v nedohlednu. Venku to opravdu vypadá jako na podzim. Doufejme, že když zima trvala tak dlouho, že bude podobně dlouho vládnout i léto :-).

Za sebou mám nezapomenutelnou týdenní exkurzi v Polsku a na Slovensku, další semestr na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde nyní probíhá náročné zkouškové období.

Držím Vám všem palce při maturitě, či ve studiu :-)! Ať máme léto, co nejvíc pohodové :-)!

Josef Němec

Happy Easter/Veselé Velikonoce

30.03.2013 10:20

MEZINÁRODNÍ DEN TIBETU

10.03.2013 18:04

"Když je člověk zamilovaný, začíná vždycky tím, že podvádí sebe, a končí tím, že podvádí ostatní. Svět tomu říká romantická láska."

"Nedopusťte, aby malá hádka zničila velké přátelství."

"Čím více se snažíme držet minulosti, tím směšnější a poničenější se náš život stává."

"Otevřete se změnám, ale neztrácejte své vlastní hodnoty."

Všechny použité citáty jsou od Jeho svatosti - 14. tibetského Dalajlámy (vlastním jménem Tändzin Gjamccho). Právě dnes, 10. března, si připomínáme 54 let od povstání Tibeťanů proti okupaci Číny, která zdejší území zabrala. Dnešní Dalajláma od té doby žije v indickém exilu.

Více o Tibetu a jak mu také nějak pomoci na: https://www.protibet.cz/index.php

Josef Němec

7. březen

07.03.2013 10:35

"Veliká láska, láska bez výhrad, láska celého člověka k celému člověku, nemůže pominout léty ani smrtí."

Jeden z citátů 1. československého prezidenta - T. G. Masaryka, který by právě dnes oslavil 163. narozeniny. Prezident Osvoboditel se narodil 7. března 1850 v Hodoníně, byl nejen významným politikem, ale i pedagogem a filozofem.

"Láska je nemoc a nikdo netouží se uzdravit."

To tvrdil Marcian Hromotluk, který by oslavil právě dnes 214 let, známější je tento strakonický rodák pod jménem - František Ladislav Čelakovský :-). Tento básník, ale kritik a překladatel se narodil 7. března 1799 v jihočeských Strakonicích.

Josef Němec

Smutné období

10.02.2013 13:07

Dlouho jsem se neozval a neinformoval Vás o novinkách. Může za to zkouškové období na vysoké škole, které naštěstí mám úspěšně za sebou, a brzy mě opět čeká nový semestr (letní) od pondělí 18. února 2013.

Doufejme, že už budu mít více času :-). Myslím tím především na psaní .-). Letos je mým hlavním cílem posunout detektivku do cílové rovinky, snad nebude delší, než očekávám :D. Ale také se vrátit k rozepsanému příběhu Můj brácha a já, s kterým bude snad ještě mnoho srandy .-).

Bohužel Vám musí také oznámit, že naši rodinu opustila nejskvělejší, nejhornější a nejpracovitější osoba - moje prababička, která se dožila úctyhodného věku 93 let. Budu na ni vzpomínat, ačkoliv pro mě žije stále! :-)

Josef Němec

Nadějný rok s 13

01.01.2013 11:32

Máme za sebou bujarého Silvestra s přáteli, s rodinou, či s jinými miláčky, které máme rádi, se kterými jsme vstoupili do nového roku 2013 .-).

Tento rok zakončen magickou 13 (chcete-li silnou 1 a spojitou 3), která by nám mohla mnohé sny splnit. Bez našeho přičinění však nikoli.

Ať tento rok je úspěšnější než ten předchozí, ať najdete lásku (či ji upevníte), ať prožijete pohodové a šťastné chvíle, na které jen tak nezapomenete...a na konci roku si budete moc říci: Nejlepší rok končí, ale další, třeba i lepší přichází .-).

Josef Němec