2019

30, 50 nebo 80...to nesmí odvát čas!

01.09.2019 21:40

Čím více se člověk zabývá vlastní identitou a problémy, které jej mají někam dovést, tím méně času je na to podstatné. Alespoň tak to vidím, když můj diář se plní neustále nějakými akcemi, setkáními...a vlastně je to něco, čím žiji a co mě naplňuje. Bez toho nejspíš žít neumím.

Zítra začíná nový školní rok. Není důležitý jen pro mého fajn bratránka, ale i pro učitele, žáky a také pro mě. Od září do června se snažím motivovat a nějakou měrou formovat budoucnost některých z vás, aby ten národ nebyl ponížený, ale bojující a pyšný na to, odkud pochází.

Proto je důležité si připomínat výročí, která nás obklopují, ať už přes obrazovky všemožných technologií nebo přes vyprávění našich blízkých. Uplynulo jednapadesát let od okupace Československa a my ve Strakonicích bychom neradi na to zapomněli. Proto tu někteří místní běžci k 21. srpnu založili Běh městem, který tuto neblahou historickou událost připomíná již 25 let. Nedokážu si představit, že bych něco takového zažil...a ani nějakou válku, vždyť i druhá světová válka před 80 lety na polském území začala. Letos nás čeká ještě 30 let od Sametové revoluce, od události která nemá na světě obdoby. Ano, trvalo nám dlouhou dobu, než jsme něco učinili, ale udělali jsme to! Jsem pyšný na ty lidi, kteří tomu napomohli. Děkuji, že mohu žít ve svobodné společnosti. Podobně to vidí určitě bratři Slováci s výročím 75 let od Slovenského národního povstání.

Je jen ale na nás, abychom si svobodu nenechali vzít. Nezapomínejme, že svobodu dělají lidé a snadno ji můžeme pozbýt.

Hodně štěstí do nového školního roku!

P. S. Ano, stále píšu, ač to není nikde vidět.

P. S. S. Vloni mě film Bohemian Rhapsody hrozně moc nabil energií, mohu jen doporučit, ačkoliv v něm tolik nepravostí není. Což ve skutečnosti nejspíš bylo.

Josef Němec