2015

PF 2016

18.12.2015 11:58

Ani nevíte, jak moc jsem se těšil na vánoční svátky a prázdniny s nimi spjaté, protože pohodu a klid budu snad opravdu během nich mít ;)). Nezasloužím si ji nejen já, ale i Vy ostatní! Snad jste přežili nákupní horečku v přeplněných obchodech, kdy to chvílemi vypadalo, jako že přijde hladomor, když jsem viděl ty přetékající nákupní košíky a ty dalekosáhlé fronty; migrační boom, který rozvířil v lidech strach a ještě větší xenofobii vůči těm, které neznáme a nechceme poznat; apod.

Každý má strach z neznámého, ale bát se jezdit za hranice na adventní trhy nebo účastnit se některé z akcí? Vždyť se přece může stát neštěstí kdykoliv a kdekoliv a nemusí za tím být atentátník nebo islamista, ale i obyčejné auto, atd.

Proto Vám přeji šťastné a poklidné vánoční svátky, mnoho dárků darovaných od srdce, silvestrovské veselí v přátelském či rodinném prostředí a do nového roku 2016, kde bude skotačit i čínská opice, maximum radostí, minimum starostí a co nejméně strachu z toho, co přijde, a pokuste si splnit své sny! Vždyť právě pro ně tu žijeme! ;)

Josef Němec

Strach stranou

20.11.2015 12:28

Ano, svět kolem nás se rychle mění, neustále se z médií dozvídáme, co se děje v Evropě špatného; kolik vražd a útoků se odehrálo; jaká celebrita udělala který skandál; kdo zemřel; koho kdo podvedl, apod. Tohle nás baví, číst o cizím neštěstí, diskutovat o tom na každém kroku, a to nejen v hospodě, i kdyby to nebyla stoprocentní pravda, ale pro nás se jí už stala. Nikdo nám to nemůže vyvrátit, vždyť v televizi a v novinách mluví "vždycky" pravdu, nebo ne?

V poslední době v nás sílí strach, který přirozeně cítíme, když jsme nějak ohroženi. Máme tak strach nejen o sebe, ale především o rodinu, o svou budoucnost, která se tak stává nejistou mantrou. Nepřidávají k tomu i někteří vrcholoví politici a mediální sdělení, a po útocích v Paříži je to naprosto pochopitelné. Musíme se ale vyrovnat s tím, že to bude častější a že se to může stát kdekoliv, jenže strach nic nevyřeší. Vyvolává v člověku automatický útok na druhé, podněcuje xenofobii a nevraživost mezi všemi bez rozdílu. A to je snad ještě nelidštější, neboť se tak navracíme zpět do časů před rokem 1989 - ano, které si nepamatuji, nezažil jsem je, ale přesto o nich můžu psát ;) - kdy strach pramenil ze lží, které byly považovány za pravdu. Jenže očistí se někdy člověk, který byl jednou pošpiněn? A jak je to s národem či náboženstvím?

Ale konec filozofování. Pomalu se blíží čas, který dětem do očí promítne štěstí, radost a úsměvy do tváří, proto se snažte věřit sami sobě a nenechte se manipulovat. Je to váš život, ne ten jejich ;)!

Josef Němec

P. S. Mě nyní špatné situace inspirovaly k napsání povídky, abych svou duši nějak uklidnil. A brzy se dočkáte i vánočního příběhu, na kterém zase již aktivně pracuji. Krásný předvánoční čas všem! ;)

Výzvy se musí překonávat

14.09.2015 19:07

Ač je to trochu paradoxní, miluji překážky. Zvládnout překonat sám sebe, je prostě osvobozující a vysilující zároveň. Nebýt překážek, stane se život fádním a moc idylickým, a to bych nechtěl. Ano, ta škobrtnutí bývají náročná a těžká, ale bez nich by člověk byl jen dalším v davu. A to nechci!

Účastnit se jako rekreační běžec běžeckého závodu stálo za to! Neskončil jsem poslední a splnil jsem si svoje osobní předsevzetí ;). Člověka běhání prostě naplňuje. K tomu získání papíru "na blbost" a psychický klid i při svém prvním autorském čtení na skvělém festivalu Strakonice nejen sobě ;). Spokojenost největší. Už chybí jen ty literární pokroky, tak snad i ty budou.

Přežijte tu podzimní rošádu s počasím a fyzicky se připravte na to následující chladné období.

Josef Němec

Žij a ožij ;)

09.08.2015 11:01

Léto, které mnozí nepamatují. Řadím se k nim i já. Nádherné teploty, skvělé počasí, po celý den se dá chodit jen v tričku, apod. Na druhou stranu nedostatek vláhy docela chybí, nemluvě o tropických nocích a snadném spálení se. Ale k létu tohle počasí patří a zábava s tím spjatá také ;)). Toto období je nejlepší ke splněním vlastních snů, protože dovolená k tomu naprosto vybízí. Tak konejte a nevymlouvejte se, že nevíte, jestli je na to správná doba, atd. Kdo nic nedělá, také nic nezíská. S chutí do toho! Nevzdávejte se, i kdyby měly trakaře padat!

Josef Němec

Na úspěchy se musí konečně navázat

23.06.2015 16:27

Ačkoliv zkouškové období konečně zavál písek, mě ještě volno tak úplně nezačíná. Musí se konečně dohnat resty a dovést vše do zdárného konce. Mohlo by se to podařit a mít nějaký ten relax a odpočinek ;). Ale kdo ví, co mi život ještě připraví.

Nemohu tomu ani uvěřit, že před šesti lety mi byla vydána kniha ze světa mé fantazie. Taková doba a ode mě od toho času nic pořádného. Trochu se stydím. Možná se zdá, že Safírové oči jsou minulostí, ale její hrdinové mě dennodenně nutí k tomu, aby nebyli mrtví. Druhý díl, který se odehrává po patnácti letech od poslední řádky, je dopsán již několik měsíců i roků. A třetí díl, který by měl završit celý tento cyklus, je rozepsán. A nejsou to jen Safírové oči, které se snaží o mou pozornost. Snad už teď bude více času na všechny mé projekty. Vždyť stačí pouze jedna stránka denně a za rok má člověk hotovo ;).

V polovině září se u nás ve Strakonicích koná nultý ročník festivalu Strakonice nejen sobě, který také podporuji, neboť i my máme co ukázat v oblasti kultury. Možná i já přispěju svou troškou do mlýna ;). Více o festivalu na: nejensobe.cz/

Ať se daří! :)

Josef Němec

"Bůh neobdarovává lidi sny, aniž by jim nedal sílu je uskutečnit."

23.05.2015 10:50

Poslední víkend před státnicovým týdnem. Když si ještě vzpomenu na tu dobu, kdy mě měla čekat maturita, tak mi to přijde strašně dávno, a přitom to jsou teprve čtyři roky. Nebyl jsem tak nervózní, neboť jsem věřil v sám sebe a ve své schopnosti i neschopnosti. Také to, i přes některé problémy, nakonec dopadlo dobře ;)). Jak se říká, když nejde o život, opravdu nejde o nic. Zamrzí to, že člověk zklame nejen sám sebe, ale i ty kolem něj. Doufám a ještě více věřím v to, že v pondělí zvládnu obhajobu a ve čtvrtek poslední státnicový test ;))! Neexistuje neúspěch, jedná se to totiž o pouhé oddálení následného úspěchu ;)).

Držte mě palce! Takhle jsem je držel a ještě držet příští týden budu těm, kdo maturují či státnicují a především těm, které znám ;). Zatím vše vychází, tak snad si štěstí ještě nebere dovolenou ;)!

Dovolím si na závěr použít skvělý citát Roberta Fulghuma:

"Věřím, že fantazie je silnější než vědění.

Že mýty mají větší moc než historie.

Že sny jsou mocnější než skutečnost.

Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností.

Že smích je jediným lékem na zármutek.

A věřím, že láska je silnější než smrt."

Josef Němec

*Bine ați venit în România* / Vítejte v Rumunsku

10.05.2015 21:21

Ve čtvrtek 7. května jsem se vrátil z týdenní exkurze po Maďarsku a Rumunsku, kam jsme se vypravili s katedrou geografie při Pedagogické fakultě JČU v Českých Budějovicích. Shlédli jsme nejen krásy Budapeště - hlavního města Maďarska - navštívili lázeňské městečko a rodiště maďarského skladatele národní hymny Ference Erkela, Gyulu; pronikli do tajů rumunského Banátu, kde žije podstatná menšina Čechů a Slováků; vystoupali do pohoří Retezat s kláštery a kostely pomalu až v nebesích; ale především jsme zažili množství nezapomenutelných zážitků. Ať už je to námi přiopitý Rumun, pro kterého si musela přijet sanitka; toulaví psi chodící na zelenou či jako nezapomenutelní průvodci v horách; netradiční polévka pomalu s celým kuřetem v každé misce; okradení hotelovým personálem; dva dominantní hudební večery s vrcholnou skladbou - My jsme potichu,... atd.

Celkově exkurzi hodnotím kladně, i přes těch 42 strávených hodin v autobuse a těším se na tu další, která by mohla být do Černé hory a Albánie anebo snad na západní Ukrajinu.

Osobně musím ale říci, že bych netvrdil, jak jsem již několikrát někde četl, že Budapešť je jedním z nejkrásnějších měst střední Evropy. Jsou jiná města, která mě oslovila více, jako je třeba Krakow. Což je podotýkám můj subjektivní názor. Překvapilo mě ale hodně Rumunsko, a to v dobrém slova smyslu. Nádherná příroda, milí lidé - a to nejen naši slovanští příbuzní - znatelný pokrok a přiblížení se Evropě apod.

Odpočatý jsem, přicházející na jiné myšlenky, ale také nabit energií, která se bude hodit při obhajobě DOPSANÉ bakalářské práce, státnicích ze společenských věd a z přijímacích zkoušek na navazující studium. Věřím, že vše vyjde! ;)

Užívejte jaro a brzký příchod letních dní.

Josef Němec

"Jarní" svátky

06.04.2015 14:22

Bohužel se mi naskytly ohromné problémy, takže vůbec nestíhám to, co bych rád. Jelikož ale život nemůže být snadný a ani bych takový nechtěl, tak samozřejmě bojuji až do konce svých sil :). Nějak se to zvládne, jako vždycky všechno. Zkoušky jsou od toho, aby se procházely! :)

Dodatečně veselé Velikonoce, ať už konečně zavládne jaro a ne zima a sníh, který venku zrovna je.

Josef Němec

750 je jen číslo ;)

11.03.2015 14:56

10. 3. 1265 byla založena jihočeská metropole, která včera společně se svými obyvateli a příznivci oslavila tyto kulaté narozeniny. Jsou to ale lidé, kteří České Budějovice tvoří krajským městem a bez kterých by nebyly tím, kým jsou. Večerní program byl zahájen zdejší budějovickou kapelou, kterou o hodinu později vystřídala česká slavice a zpěvačka Lucie Bílá, jež v příštím roce oslaví jubilejní padesátku ;). Přeplněné náměstí zpívalo jedním dechem a tajilo dech při multimediální show prostřednictvím laserové show, jež rozzářila na náměstí Přemysla Otakara II. zdejší dominanty. Skvělé oslavy se zápasem Motoru ČB, jež více stmelilo zdejší občany - nepočítám přeplněnost MHD a tedy i boj o život :D - stálo opravdu za to! ;)) Toto nádherné město a jeho lidé si to prostě zaslouží.

Josef Němec

Lenošit, ale ne teď!

22.02.2015 17:29

Blíží se konec února a práce se naprosto nakupila. Tedy spíše jen jedna jediná, která byla stále odkládána. Bakalářská práce. Moje noční můra, která nemá bohužel konce. Taky znáte to, že děláte raději všechno jiného, než byste měli? Tolik článků a recenzí jsem nechrlil tedy dlouho, neuklízel jsem snad nikdy, jen tak brouzdání světem online a moderní lenošení v podobě prokrastinace je na světě :D. Už aby to bylo za mnou a jestli si s něčím nevíte rady a odkládáte to jako já, tak to chce se nejprve od všeho odreagovat a pak hned začít! Hodně zdaru! ;)

Josef Němec