Safírové oči

Amanda, Pipi a Jack Newmanovi jsou sourozenci, kteří žijí na statku po svých údajně zesnulých rodičích.

Jednoho dne se však všechno změní, sestry i bratr začínají vídat podivné přízraky různobarevných očí. Od své babičky se dozvídají, že rodiče jsou naživu, ale že je vězní nejmocnější pán zla - lord Mackley. Babička jim vysvětlí, že mohou vládnout zapovězenou magickou mocí. Tu jim pak společně se zaklínačem navrátí obřadem, při kterém sourozenci získají kameny moci, jež chrání obdařené lidi proti přízrakům.

Pár dní potom se vydávají každý do jedné ze tří zemí, kde mají naplnit dávno vyřčené proroctví...


Vydáno v červnu 2009 nakladatelstvím XYZ v Praze.

Ukázka z knihy

Prolog

Velké kapky deště bubnovaly o mořskou hladinu, která jen nezřetelně odrážela černé nebe zahalené temnými mraky.

"Drrrrr," řinčivě zahřmělo v dáli. Bouřka byla prostě na spadnutí. Přes hustý déšť, který spustil svoji ohranou písničku, by jen stěží někdo zahlédl pohupovat se ve vlnách malou loďku. Voda si s ní dělala co chtěla. Bylo jí úplně jedno, že je v ní nějaký život. Objevil se klikatý blesk, který ozářil přibližující se masu hory.

"Klap, klap," ozývala se z hloubi hory kladiva, narážející na kovadlinu.

Čím více se blížil k místu, na které byl pozván čarodějnicí, tím zvuk, opakující se v neměnném rytmu, nabýval na síle.

Z ničeho nic zazářilo podivné světlo a on stál tváří tvář ohromnému sálu s velkým kulatým stolem a čtyřmi židlemi uprostřed. Na každé z nich, s výjimkou jediné, seděli významní lidé této doby.

"Buď vítán, Xaro," řekla žena v čele. "Ujmi se prosím místa po mé levici."

"Také tě zdravím a vás též," poklonil se jim.

"Takže můžeme začít..."

"Nejdřív bych ale chtěl vědět, proč jsi nás sezvala zrovna sem a z jakého důvodu?" skočil jí do řeči příchozí.

"Vše má svůj čas - ale dobrá. Vím, že včera se vám všem zdál sen o blížící se budoucnosti. Mě nevyjímaje. Byla to předvěst zániku, ale i naděje, která se má brzy zrodit v jedné rodině. Jak už víte, vznikla včera temná rada o třinácti členech, kterou vede zatím nenápadný upír - Mackley...."

"Stane se z něj ale lord, bude napůl upír a démon. Viděl jsem to," zalil strach zaklínače.

"Má pravdu, to on zaviní nerovnováhu mezi dobrem a zlem, kterou náš řád druidů po celou dobu tak chránil," vložil svá slova do skládačky další z nich.

"Uklidněte se. Proto jsme přece tu, abychom zabránili zlu zvítězit. Musíme za každou cenu pomoci těm dětem, které se narodí v Saturnově poloze."

"Jak to chceš udělat, čarodějnice?"

"Z generace na generaci se dědí jistý dar, ten však u nich stačit nebude, a proto jsem dnes v noci nechala ukovat kameny moci tady v hoře, na místě na Zemi nejstarším," vysvětlovala vědma.

"Nebudou nic platné, vždyť v nich nebude žádná moc."

"Na to jsem také myslela. Proto jsem si vás přizvala, abychom přenesli větší část své moci do těch talismanů, a tím je nabili. Každý z vás bude dnes zastupovat jeden základní živel a také stranu. Já vodu a sever. Ty, zaklínači, oheň a jih. Druid zemi a západ a nakonec zástupce větru a východu, nejvyšší mistr svého klanu, Xaro. Hora nám dnes bude svědkem a pomocníkem při tomto obřadu. Teď vyřknu kouzelnou formuli a vy k ní také něco přidáte, abychom neporušili kruh."

Přikývli a ona pokračovala.

"Měsíc vládne noci i vodě, a přesto jen půl dne na obloze je, jeho záře léčí i posiluje, a proto vodní znamení teď posvěcuje."

"Oheň ten pomocník Slunce jest, pálí žárem ostošest, silná vůle i odhodlání, ty teď kouzlo dokonají."

"Ze země, z matky naší skládáme se, z ní náš život vznikl, moudrost a stáří vyzařuje, a proto pomoc propůjčuje."

"S větrem o závod máš se dát, však nevíš, co může udělat, vládne nad námi směle, jak rok s rokem se střídá."

"Čtyři živly teď spojují své síly, aby poskytly kamenům moci dar světla proti zlu."

"Tak jest," řekli současně a ozvěna v hoře jen přitakala. Z kruhu vytrysklo duhové světlo, které promítlo některé záblesky proroctví, a pak zamířilo někam dolů.

Mnoho mil pod nimi docházelo k poslední úpravě talismanů, které měly pomoci vyvoleným proti zlu a ke splnění proroctví, které bylo zatím jen letmo nastíněno. Shora sestoupila záře, která do nich prudce vletěla. Všechno se otřáslo a hora zmizela v hlubinách moře.