2012

PF 2013

22.12.2012 17:19

Adventní čas nám pomalu vrcholí .-). Již pozítří přijde Štědrý den a Ježíšek, děda Mráz, Santa Claus atd. nám nadělí něco pod stromeček. Nezáleží na tom, kdo z nich, důležité je přeci to magické kouzlo vánočních chvil :-). Nemyslíte?

Přežili jsme 21. prosinec - Mayský konec světa, oslavili zimní rovnodennost, či si vzpomněli na skvělého českého autora Arnošta Lustiga, který by se v ten den dožil krásných 86 let. Ještě nás toho pár do konce roku určitě čeká, ale já bych Vám už nyní rád popřál: Pohodové Vánoce, něco pěkného pod stromkem, Silvestr ať je veselý a nový rok 2013 ať nám něco nového přinese .-).

Snad Vás brzo obohatím nějakým svým počinem.

Josef Němec

Slet anděla

06.12.2012 21:07

Nádherný podvečer v Českých Budějovicích, který jsem zažil během mikulášské nadílky (5. prosince), kdy z tamní Černé věže slétl dolů anděl a přinesl nám zvěstování .-). Doprovodným programem bylo i vystoupení pěveckého sboru. A to vše na adventních trzích na náměstí Přemysla Otakara II.

Určitě doporučuji navštívit zdejší trhy s výborným svařákem, či punčem .-). Pojďte načerpat tu báječnou, vánoční atmosféru.

Josef Němec

Advent

04.12.2012 20:00

Blíží se nám druhá adventní neděle .-) a čekání na Ježíška se nám tak zase o trochu zkrátílo (již pouhých 20 dní). Čas vánoční, pohody a rodiny, však ještě předejde zítřejší nadílka svatého Mikuláše, či výprask od čertů :D.

Užijte si tyto chvíle a věřte, že sny se neplní nejen o Vánocích .-)

Josef Němec

Listopadové změny

03.11.2012 17:43

Dlouho jsem se neozval, ani Vám tu nepřipomněl významné chvíle jako byl 28. říjen (vzpomínka na vznik našeho společného Československého státu pod taktovkou tatíčka Masaryka), 31. říjen (keltský svátek Samhain, či dnes známější Halloween), 2. listopad (vzpomínaní na zesnulé, tedy Dušičky)...Hold mnoho práce ve škole a v celém vysokoškolském životě.

Ale stále pracuji na různých článcích, recenzích, ale i pokračuji v detektivce, či v pohádce .-). Snad všechno půjde, jak má...a menší připomínka, již zítra (neděle 4. listopadu 2012) bude zbývat do Vánoc pouhých...50 dní. Taky Vám to tak uteklo? Mně neskutečně .-).

Ať se vám daří! :-) Přežijte ty neustálé změny počasí i nálad Vašich a okolí, užívejte chvíle pohody a bojujte s překážkami .-)!

Josef Němec

Den patrona naší země

28.09.2012 10:07

"Hle, nyní se naplnilo prorocké slovo, které řekl sám náš Pán Ježíš Kristus: Přihodí se zajisté v posledních dnech, a ty, jak se domníváme, jsou právě nyní, povstane bratr proti bratru svému a syn proti otci svému, a člověku budou jeho domácí nepřáteli. Neboť lidé budou k sobě nemilosrdní, ale Bůh odplatí jim podle skutků jejich." Takhle začíná staroslověnská legenda z 10. století o Životě svatého Václava.

Kníže Václav se narodil někdy kolem roku 907 (asi ve Stochově u Lán) knížeti Vratislavovi a manželce Drahomíře. Vychováván byl však převážně babičkou Ludmilou (později svatou), která mu pootevřela taje církevní a psané.

Po porážce se saským králem Jindřichem Ptáčníkem se mu podařilo udržet samostatnost českého státu (podle pověstí platil tzv. Tributum pacis = Poplatek za mír). Během své vlády pečoval o chudé, otroky i vězně, stavěl kostele (položil základ hlavního chrámu v Praze - Chrámu svatého Víta, do kterého se mu podařilo získat i jeden z ostatků svatého Víta), kácel šibenice atd.

Jeho život však skončil mnohem dříve, než kdokoliv očekával. Byl zavražděn 28. září 935 (někdy uváděn i datum 929) ve Staré Boleslavi údajně svým bratrem Boleslavem, který následně převzal po jeho smrti vládu nad Českým královstvím.

Kromě symbolu panovnického rodu Přemyslovců se už během středověku ze svatého Václava stal patron celé naší země. Jedna z jeho podobizen je vryta na české dvacetikorunové minci, či ho můžete vidět na symbolickém středu Václavského náměstí, kde stojí pomník svatého Václava (jezdecká socha sv. Václava se čtyřmi dalšími světci od sochaře Josefa Václava Myslbeka).

Josef Němec

Nezáleží na tom, kolik...

05.09.2012 12:07

"Nezáleží na tom, kolik toho děláme, nýbrž na tom, kolik lásky, kolik opravdovosti a kolik víry vkládáme do svého jednání," to tvrdila nositelka Nobelovy ceny za mír, katolická řeholnice, misionářka a humanitární pracovnice - Matka Tereza (+ 1997). Je tomu přesně patnáct let od její smrti - 5. září 1997 v Kalkatě (Indie).

Narodila se 26. srpna 1910 v hlavním městě dnešní Makedonie, ve Skopje, kde dostala jméno Agnesë Gonxhe ("poupátko") Bojaxhiu. Založila kongregaci Misionářek milosrdenství (či Misionářek lásky), odmítala antikoncepci a potraty a patřila k předním představitelkám hnutí pro-life (Hnutí za právo na život). Potraty označila za "největším ničitelem míru" a prohlásila: "Může-li matka zabít své dítě, co brání mně zabíjet vás a vám zabít mě?"

Kromě Nobelovy ceny míru (1979) získala jako první Templetonovu cenu (někdy řečené Nobelova cena za náboženství, 1973) a v roce 1983 přijala britský Řád Za zásluhy.

Měla slabé srdce, prodělala několik operací, zápal plic. Nakonec stářím zemřela v 87 letech. O šest let později byla papežem Janem Pavlem II. blahořečena v Římě jako Terezie z Kalkaty.

Více na: artax.karlin.mff.cuni.cz/~omelka/Nadace/mt.php

Josef Němec

Vzpomínka na úmrtí Princezny z Walesu

31.08.2012 13:01

Píše se 31. srpen 2012, přesně 15 let od autonehody, která rozesmutnila celý svět. Opustila tento svět první manželka následníka britského trůnu prince Charlese, matka dvou dětí - Williama a Harryho, charitativní pracovnice pro Červený kříž a bojovnice proti AIDS a pozemním minám...princezna Diana, vlastním jménem Diana Frances Spencerová.

Její život byl ukončen v pařížském tunelu (zemřela tedy až za 2 a půl hodiny v nemocnici), kde zahynula po boku svého přítele Dodiho al-Fayeda i řidiče, který byl posilněn kapkou alkoholu. Jediný přežil její osobní strážce.

31. srpen 1997 se do historie zapsal černým písmem, svět přišel o významnou ženu mnoha tváří, ale především o ženu, která si na nic nehrála.

Josef Němec

Inovace stránek

17.08.2012 11:53

Ahoj všichni!

Po dlouhé době se ozývám :-). Prázdniny užívám, jak jen to jde. Brigáda je za mnou, takže relaxuji. Počasí se drží na krásných teplotách, takže se sportovat dá. Cyklistika, běh, plavání, beach volejbal...nádherné léto s přáteli! :-) Doufám, že se máte taky pohodově a když ne, tak že tomu tak brzy bude :-).

Dnes jsem provedl inovaci stránek. Snad jsou přehlednější, upravil jsem pár odkazů, tak snad vše funguje alespoň na 90%. Průběžně doplňuji aktuality, zfunkčním články ze Šlápot atd.

A jak jsem na tom s psaním? Nemůžu si vůbec stěžovat. Mohlo by to být lepší, to je fakt, ale i tak pokračuji zdárně vypracováním krimi s pracovním názvem "Vražda v lavici". Určitě někdy dám nějakou ukázku sem, nebo na Facebook: www.facebook.com/pages/Saf%C3%ADrov%C3%A9-o%C4%8Di/163501703126?ref=ts

Mějte se krásně a užívejte ještě léta, než nám úplně skončí.

Josef Němec

HURÁ, PRÁZDNINY!!!!

01.07.2012 10:24

Přeji Vám všem pohodové prázdniny! :-) Málo práce a naopak hodně zábavy! :-) Trochu Vás tu budu ochuzovat o novinkách, ale nic s tím nenaděláte.

Čeká mě doopravení Safírových očí, psaní dílka Můj brácha a já, ale taky pokračování v detektivce. Začal jsem se učit španělštinu a oprašuji znalosti v ostatních jazycích, jako je angličtina, němčina a ruština. Ale nejvíc času mi zabere brigáda, ale také sport - beach volejbal, plavání, kolo a běh.

¡Hurra por vacaciones! (španělsky, Hurá, prázdniny!)

Josef Němec

Připomínka jedné tragédie

24.06.2012 12:00

Píše se 24. červen 1942 (14 dní po vyhlazení Lidic), kdy osada na Chrudimsku v důsledku heydrichiády byla vypálena a její obyvatelstvo zavražděno nacisty (33 dospělých zastřeleno a 11 dětí z plynováno, pouze 2 děti byly dány na převýchovu). Stalo se to odplatou za to, že v této osadě byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha (+ 1942), který podlehl atentátu 4. června 1942.

Ano, mluvím o obci Ležáky, která si letos připomíná 70 let od této kruté tragédie, která se černě zapsala do českých dějin. Čest této památce.

Josef Němec

Více o tomto tématu: www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/19753-krome-lidic-lehly-popelem-i-lezaky-prezily-jen-dve-holcicky/

Výlet s nejskvělejším zakončením :-)!

14.06.2012 22:08

Ve středu brzo ráno jsem se vrátil z třídenního výletu (dříve plánovaného pětidenního, bohužel zkouška ve škole a pak celodenní výlet do Západočeských lázní :-), doporučuji také .-)) po Moravě a Ostravě. Společně se třídou 9. B ZŠ Dukelské ve Strakonicích a pedagogickým dozorem jsem touto cestou zavzpomínal na skórem úplně stejný výlet, který jsem zažil před pěti lety, který končil také působením v soutěži Bludiště. Oproti roku 2007 zvítězilo družstvo 3x, kdy získalo zlatého Bludišťáka!!! :-) Užil jsem si ho a nejen já. Ještě jednou děkuji všem zúčastněním :-).

Zkoušky se blíží ke konci, práce v Deníku stále probíhá, ale blíží se prázdniny a volno s brigádou, sportem a psaním! :-)

Josef Němec

Ať žije monarchie!!! :-)

04.06.2012 20:45

Dneškem vrcholí oslavy britské monarchie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, kdy se před Buckinghamským palácem, sídlem Královny, koná koncert k 60. jubileu nástupu na trůn. Ano, je tomu opravdu již 60 let, kdy Alžběta II. nastoupila na britský trůn, a to přesněji 6. února 1952, ale hlavní korunovace se konala ve Westminsterském opatství 2. června 1952. Mnoho úspěchů a málo přešlapů této panovnice jsou důkazem toho, že Britové stále chtějí zachovat monarchii, minimálně do smrti Alžběty II., která se do důchodu odejít nechystá.

Ať žije Královna Alžběta II. a vzkvétá její monarchie! :-) Doufám, že za deset let budu mít tu možnost podívat se osobně na koncert k 70. výročí vládnutí britské královny.

Josef Němec

Buďme pyšní :-)

27.05.2012 21:43

70 let je dlouhá doba, ale i po takové dlouhé době se nezapomíná na zlé časy, které naše země postihly. Byli jsme v podrůčí nacistického Německa, jehož zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich (+ 1942) nad námi vládl pevnou rukou. Díky výsadkářům z Anglie - Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubešovi (oba smrt v roce 1942), kteří provedli 27. května 1942 atentát na tohoto pohlavára, jsme se zbavili uzurpátora. Střep ze střely zasáhl R. Heydricha, který zranění podlehl. Naši atentátníci se skryli v jednou z pražských kostelů, odkud byli vyplavováni a následně zrazeni Karlem Čurdou (+ 1947). Byli jsme jediná země, která dokázala spáchat atentát v tak těžké době, bohužel ne všichni Češi stáli za nimi, a proto i zrada je v naší historii.

Bohužel také dnes ráno zemřela významná herečka ještě z prvorepublikových dob, paní Zita Kabátová, která se dožila 99 let. Ať odpočívá v pokoji. Můžete si ji připomenout v mnoha filmech, ve kterých se objevila.

Jinak mi držte palce, zkouškové období v plném proudu a zítra ať žijou planety :D. Po zkouškovém se vrhám na psaní :-).

Josef Němec

Abych se taky už ozval...

07.05.2012 11:56

Ahoj Všem :-)!

Tak konečně mám chvíli čas, abych se Vám mohl ozvat :-). Máme za sebou mnohá výročí a události, které se staly. Připomenu třeba Valpuržinu či Filipojakubskou noc, kdy tradičně pálíme čarodějnice a staví se májka; 1. máj a s ním spjatý "lásky čas", jak se píše v tradiční básnické sbírce od K. H. Máchy - Máj, ale i svátek práce. O víkendu jsme si připomenuli a stále připomínáme osvobození Čech a Moravy od nacistických vojsk za pomoci Sovětů a Američanů, a tedy i pomalu konec 2. světové války (státní svátek 8. května, tedy zítra, Den vítězství - rok 1945).

Co se týče mě, studium druhého semestru se blíží pomalu ke konci, ještě předtím mě čeká "zápočtový týden", ale i následné zkoušky. Tak snad se to nějak zvládne, a to bez úhony. Sportuji teď s omezením, mám zlomenou klíční kost, hold konečně mám taky tu typickou cyklistickou zlomeninu. Psaní jde trošku do pozadí, píši jen do novin, ale hned po zkouškách se vrhnu na doopravení SO 2 a pokročím snad i s detektivkou :-).

Ve čtvrtek 3. května se konal tradiční Den zaměřený na nějaký světadíl na Základní škole Dukelská ve Strakonicích, letos to byl den Austrálie, Oceánie a Antarktidy. Báječný den, ale hlavně noc :D. Školu navštívil i známý fotbalista - Antonín Panenka.

Mějte se všichni krásně, užívejte si slunečné dny a usmívejte se :-).

Josef Němec

Po sto letech ožívá Titanic

14.04.2012 09:24

Dnes je sobota, 14. dubna 2012, a právě na tento den připadá 100. výročí potopení nejluxusnějšího zaoceánského parníku všech dob, kterému v té době patřil titul největší osobní parník světa.

Společnost White Stare Line spustila na vodu tuto loď 31. května 1911, tedy necelé dva roky po její stavbě v Belfastu, v loděnicích Harland & Wolff. Její první, ale bohužel i poslední, plavbou byla cesta z anglického pobřeží přístavního města Southampton do amerického města New York, kam bohužel už nedoplula. Posádka se mohla pyšnit úctyhodnými počty, nalodilo se až 2223 lidí, ačkoliv maximální kapacity byla stanovena na 2603 účastníků.

Z počátku poklidná plavba započala ve středu 10. dubna 1912, a přes v zásadě nepodstatné problémy, se dostala ve čtvrtek 11. dubna ve 12:30 do Atlantiku. Ale přišla osudná noc v sobotu 14. dubna 1912, kdy ve 23:39 byl zpozorován předmět před lodí: "Led přímo před námi." Ani zastavení strojovny, či osudný výrok: "Docela vpravo." Následně: "Plný zpětný chod a docela vlevo." Nedokázal zabránit tomu, aby se Titanic vyhnul ledovci, otřel se od něj a to hned za 37 vteřin od zpozorování a vytvořil tak trhlinu.

Uzavření komor nezabránili vodě, aby proudila dál, neboť vodotěsné komory byly, ale ne jejich stropy, vodotěsné. Voda zaplňovala komory a pomalu nořila loď pod vodu, proto byly spuštěny čluny, kam nejprve měly nastoupit ženy a děti, potom ostatní. Po druhé hodině ranní se začala voda přehupovat dále a příď se potápět ke dnu, naopak záď se zvedala se nahoru, generátory vypověděly službu a loď se ponořila do tmy. Došlo k roztrhání lodi v polovině, kdy přední část nadobro zmizela pod hladinou a záď se narovnala, ale pod náporem vody klesla dolů pod mořskou hladinu. Titanic naposledy spatřil noční světlo 15. dubna 1912 ve 2:20 dopoledne.

Zachráněno bylo kolem 700 lidí, poslední žijící příbuzná - Millvina Dean (tehdy devítitýdenní kojenec) zemřela 31. května 2009 v 97 letech.

Vrak lodi Titanic, tedy obou částí, byl nalezen až 1. září 1985 Robert D. Ballard. V současné době nelze trosky vyzvednout, neboť by se rozpadly, napomáhají k tomu podmořské bakterie. Vědci z jedné z kanadských univerzit uvedli, že by se zbytky Titanicu měly rozpadnout do 20 let.

V roce 1997 byl natočen film podle této tragické události s Leonardem Di Capriem a Kate Winslet, který získal 11 Oscarů. Letos v dubnu byl film převeden do 3D a opět brázdí naše kina.


Josef Němec

Velikonoce

06.04.2012 21:06

Svatý týden, nebo chcete-li Pašijový týden, je v plném proudu. Máme za sebou již Květnou neděli; Modré pondělí; Škaredou středu, doufám, že jste se moc neškaredili, není hezké, aby Vám to pak vydrželo po celý rok; Zelený čtvrtek, snad jste snědli něco zeleného, aby jste byli po celý rok zdraví, a připomenuli si tak, odlet zvonů do Říma a poslední večeři Páně; a probíhající Velký pátek, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus, a proto by se nemělo prát, nic se půjčovat atd. Zítra nastane Bílá sobota, kdy končí půst, kdy Kristus sestoupil do říše mrtvých a po západu slunce vstal z mrtvých o velikonoční vigilii.

V pondělí večer, kolem 23. hodiny by se měla objevit konečně již druhá kapitola teenagerovského příběhu Můj brácha a já.

Josef Němec

Earth Hour 2012

31.03.2012 12:57

Už je tady konec března a já se zase po delší odmlce hlásím :-). Počasí se mění jako na podzim, chvíli máme slunečno a dvacítky, poté zase větrno, deštivo a teploty kolem nuly...Doufejme, že se to konečně nějak upraví a budeme mít jen ty krásné letní teploty :-).

Minulý týden jsme si museli přetočit hodinky o hodinu dopředu, tím pádem jsme ztratili jednu hodinu spánku. Také jste to týden dospávali? Na druhou stranu je večer vidět déle, což je prostě skvělé. Je to pomalu na ty akcičky venku.

Dnes je 31. března 2012 a na světě se koná největší celosvětový happening na podporu ochrany životního prostředí - Earth Hour (Hodina Země), který chce upozornit na nadměrné využívání energie a zatěžování tak přírody. Vše vypukne zhasnutím světěl, nejen v největších metropolích světa, ale klidně i u Vás doma, kolem půl 9 večer. Připojíte se i Vy?

Škola mě hodně zatěžuje, ale slib, který všude dávám, že další kapitola teenagerovského seriálu Můj brácha a já spatří světlo světa příští víkend, kdy slavíme Velikonoce, se nemění.

Josef Němec

19. březen a Josef :-)

19.03.2012 21:49

Po dlouhé době se dostávám k blogu...dnes má svátek Josef, Jozef, Josefína...v tento den se v proudu času stalo mnoho zajímavých událostí, o kterých se můžete dočíst kdekoliv.

Překvapilo mě, že právě na dnešní den připadá Mezinárodní den spánku. Člověk by průměrně měl spát 6-8 hodin, nejméně však 4 hodiny, aby se organismus stačil zotavit po dni.

Potěším Vás určitě, blíží se oficiálně jaro, i venku už se pomalu rozjíždí :-), a brzy se můžete těšit na další kapitolu, tedy konečně novou, z teenagerovského příběhu Můj brácha a já :-). A ptáte se, kdy konečně? Velikonoce jsou skvělá volba ne? :-)

Josef Němec

Jaro?

03.03.2012 13:18

Slunce konečně začíná ukazovat svoje teplé drápky a otepluje se. Nemáme už takovou zimu a dá se venku být už i v mikině :-). No není to skvělé? :-) Třeba se brzo dopracujeme na to tropické léto :-). Chodit pěkně plavat, opalovat se atd.

Ani jsem nevěděl, že 3. březen je ve znamení boje spisovatelů za mír :-), nebo že v roce 1878 získalo Bulharsko nezávislost, či roku 1992 se osamostatnila Bosna a Hercegovina. Bohužel je i smutnější stránka tohoto dne, 3. března 1998, byla ve Vídni unesena osmiletá dívka Natascha Kampusch, která strávila v domě svého únosce nepředstavitelných necelých devět let.

Naštěstí dnešek je ve znamení převážně polojasné oblohy, předávání Českých lvů a věřme tomu, že i sobotní pohody :-).

Josef Němec

R. I. P. Arnošt Lustig

26.02.2012 00:02

Neděle 26. února 2012. Je to přesně rok, co nás opustil a odešel spisovatel s velkým a statečným srdcem, který dokázal přežít osudové nástrahy života v podobě nacistické krutovlády, kterou na vlastní kůži zažil v koncentračních táborech, jimiž prošel. Osobně se setkal i s doktorem Mengelem, Andělem smrti. I přes všechny krutosti, které ho zasáhly, dokázal žít s optimistickým elánem a lidem přinášel úsměv na rtech. Ve svých dílech nám předkládá realistické chvíle, které se staly a které židovský národ za doby druhé světové války prožíval. Vzpomínky na něj a jeho slova ožívají v řádcích jeho knih :-). Ať žije pan Arnošt Lustig!

Josef Němec

P. S. Jeho život shrnula paní Markéta Mališová, ředitelka Společnosti Franze Kafky, krátkým článkem v Lidových novinách (22. 2. 2012), viz.

https://www.bux.cz/literarni-kavarna/aktuality/to-by-mel-tata-radost-marketa-malisova-o.html

P. S. Nejnovější pohled na jeho život sleduje 63 minutový film: Arnošt Lustig - Devět životů, který měl letos (roku 2012) premiéru, viz. Film.

Osmnáctý únor 2012

18.02.2012 17:23

V kalendáři se dočteme, že je 18. únor 2012, venku to vypadá už alespoň trochu jarně, kruté mrazy polevily a blíží se nám jaro. Dnešek je ve znamení mnohých událostí.

Na mnoha místech naší republiky se odehrává Masopust, tedy doba veselý, která končí Popelečnou středou, která je začátkem doby půstu před Velikonocemi, kdy si připomeneme ukřižování Ježíše Krista.

Do České republiky přijeli prezidenti třech států: Ivan Gasparovič (Slovensko), Ivo Josipovič (Chorvatsko) a Boris Tadič (Srbsko), kteří se setkali s prezidentem Václavem Klausem (Česko), aby projednali soudržnost a vzájemné vztahy. Nejen je. Chorvatsko se má stát členskou zemí EU, a to přesněji 1. července 2013, oproti tomu Srbsko se dostává prozatím na seznam zemí, které by mohli vstoupit do Evropské unie v dohledné době.

V brazilském městě Rio de Janeiro započala největší událost tamější kultury - karneval, na který má podle odhadů zavítat až 850 000 lidí. Taky je to jeden z nejznámějších na světě.

Dnešní den se zahalí ale také do barev černých, neboť v baptistickém kostele v Newarku se odehraje v podvečer pohřeb významné zpěvačky Whitney Houston, která zesnula minulý týden v hotelovém pokoji předvečer udílení cen Grammy.

Josef Němec

Neděle 12. únor se smutnou zprávou

12.02.2012 03:41

Dnešní noc (přesně v 0:55 středoevrovského času) poznamenala svět velká rána a to nejen v hudební branži. Opustila nás zpěvačka s ohromným hlasem, která dokázala v každém z nás probudit krásné city, Whitney Houston (*9. 8. 1963-+11. 2. 2012). Byla nalezena v hotelovém pokoji Beverly Hilton v Beverly Hills, příčina smrti je zatím neznámá.

Zpěvačku v posledních letech poznamenala drogová závislost, ke které se přiznala, brala dříve marihuanu a kokain. Prošla si několika odvykacími kůrami a plánovala na letošní rok velký comeback. Držitelka šesti cen Grammy (dnes se mimochodem předávají a měla zde shodou okolností vystoupit) se objevila ve filmu Micka Jacksona z roku 1992 Osobní strážce, kde si zahrála po boku Kevina Costnera (*1955).

Americká zpěvačka, herečka a režisérka o ní řekla: "Měla vše. Krásu i úžasný hlas. Je smutné, že její dary nepřinesly stejné štěstí jako nám."

Josef Němec

60 let...

06.02.2012 00:00

Ano, tak dlouho už sedí, přesně na den, na trůně britská královna Alžběta II. (* 1926), která vládne 16 nezávislým státům (Commonwealth Realm). Právě 6. února 1952 se stala panovnicí země, ačkoliv až 2. června 1953 se konala slavnostní korunovace ve Westminsterské katedrále, kdy Alžbětě byla nasazena koruna královny Viktorie, kterou do své smrti nosil její otec Jiří VI. (+1952), a stala se tak oficiálně hlavou nejen Velké Británie a Severního Irska, ale i hlavou Commonwealthu a anglikánské církve.

Není však ještě nejdéle vládnoucí panovnicí v dějinách. Tuto pozici si stále drží královna Viktorie (+1901), která vládla dlouhých 63 let a 7 měsíců.

Co se týče mě, čekají mě tento týden poslední dvě zkoušky, pracuje se na detektivce, takže určitě se můžete někdy dočkat nějaké ukázky :-). Ať prožijete dny s úsměvem :-).

Josef Němec

Vzpomínka na významnou osobnost české hudby

29.01.2012 14:55

Nejsem asi sám, který tvrdí, že čas rychle letí, neboť včera (28. 1. 2012) uplynulo již pět let, kdy nás dobrovolně opustil největší český skladatel 20. a 21. století - Karel Svoboda (+2007). Jeho hity žijí v našich duších dodnes a ožívají z úst našich český zpěváků a zpěvaček. Napsal mnohé melodie k filmům (Noc na Karlštejně, Tři oříšky pro Popelku, Včelka Mája, Což takhle dát si špenát, Z pekla štěstí,...), seriálům, ale i hudbu ke kultovním muzikálům - Dracula, Monte Cristo, Golem.

Josef Němec

Pátek 13náctého

13.01.2012 16:56

Pro někoho nešťastný den, kdy ani nevychází ven, kdy se vyhybá všemu, co by mohlo vést ke špatnému konci...to u mě je to naprosto naopak. Pátek třináctého je nejlepší den :-), prostě pohoda :-).

Pár zkoušek je úspěšně za mnou, ale zkouškové ještě neskončí...ale i tak nezahálím, neboť už pro Vás připravuji pár kapitol teenagerovského seriálu Můj brácha a já :-), takže o zábavu bude postaráno :-). Pomalu se schyluje i k práci na detektivce :-).

Ať se Vám všem daří :-), těm co chodí do školy, i těm co pracují, nebo odpočívají.

Josef Němec

P. S. Dvě videa jsou ukázkami ze dvou hororů (POZOR - pro starší 18 let!!!) - Pátek třináctého (2009) a Kruh (2002).

Čas (m)učení...

05.01.2012 19:06

Zdravím vás!

Doufám, že jste si užili poslední den v roce a přivítali jste ten nový s 12 na konci. Mentalita lidí bude pro letošek v hlavní roli. Mám mnoho práce, především ve studiu, blíží se zápočtový týden a zkouškové období, proto nebudu tak aktivní. Už jsem zapomněl připomenout 3. leden, kdy jsme slavili výročí od narození (120 let) britského autora Johna Ronalda Reula Tolkiena (+1973), který byl autoram nejslavnější trilogie všech dob - Pána prstenů. Nejskvělejší příběh byl velmi úspěšně zfilmován na počátku 21. století Peterem Jacksonem, vřele doporučuji jak knihu, tak i flm.

Držte mi pěstě :-).

Josef Němec

Více na: www.bux.cz/literarni-kavarna/aktuality/x3-ledna-uplynulo-120-let-od-narozeni-j-r.html

P. S. Doporučuji se podívat na novou třídilnou řadu Sherlocka, moderní pojetí rád nemám, ale tohle je skvělé :-).