2018

Svoboda spojuje a naplňuje

28.10.2018 19:18

Ozývám se po čtyřech měsících. Dlouhá doba, která však hrozně rychle utekla. Cestování a sportování v létě, ten relax byl boží. Potřeboval jsem zpomalit mozek a to se povedlo. Podařilo se mi i pokročit s příběhy, což mi přijde, že sem píši skoro pořád...ale nic není vidět. Snad se to brzy změní ;). Přestože mi příprava na výuku bere nejvíce volného času, myslím si, že jsem schopný si všechno dobře rozvrhnout. Do čeho se pustím, to chci dokončit. A daří se, naštěstí.

Proč jsem se rozhodl napsat pár řádek právě v dnešní den? Jsem v nostalgické náladě, která přichází s podzimem a především s výročím vzniku Československé republiky. Naše společná historie podle názvu našeho a sousedního státu dávno skončila, přesto vím, že duší jsme stále Čechoslováci. Nejsem určitě jediní, kdo to tak cítí.

Cítím vnitřní pnutí, které mi říká, že jsem pyšný na svůj původ, na malou zemičku, která prošla náročnými situacemi, ale zvládla bojovat za svobodu, kterou si musíme nadále udržet. Mé morální přesvědčení proto je, že se budu snažit předávat svým svěřencům nejen znalosti, ale schopnosti k tomu, aby byli hrdí, bojovní a cítili se nadále svobodní.

Povede se mi to? Nevím, ale věřím, že do toho vložím všechno, dokud mě to naplňuje.

Josef Němec

13 Reasons Why (13 důvodů proč)

17.06.2018 21:11

Každý rok a vlastně každá minuta našeho života je něčím jedinečná a specifická, i když nám to někdy nepřijde a my se třeba nacházíme na dně...Jenže tak to nebude na věky, i když se to možná nezdá, brzy nastane období jen toho skvělého a nádherného! ;)...Skvělý seriál, jehož dvě řady mě naprosto uchvátily, protože zpracovává téma mladých lidí a zapovězené téma - sebevraždu, znásilnění, šikanu a další. 13 Reasons Why nejen ukazuje smutnou skutečnost, ale naštěstí i pomáhá. Palec hore!

Naneštěstí můj život se vznáší nad propastmi, které zatím zvládám. Ponořuji se hlouběji do pedagogických vln, které mě naplňují, a věřím, že příští školní rok bude ještě hezčí, jelikož získám novou roli ;).

Dokonce jsem po dlouhé době i napsal relativně dost řádek do thrilleru, právě o školním prostředí, které bych mohl tak trochu znát.

Samozřejmě se snažím věnovat i dalším zálibám a hlavně cestovat, což člověka naprosto naplňuje. Už ale vyhlížím i další moment, který mě přivede na jiné myšlenky, a nasměřuje novým životním směrem.

Ale o tom zase někdy příště ;)). Neztrácejte naději, najdete ji totiž i v pouhém úsměvu druhého ;).

Josef Němec

Máme to, co si zasloužíme

28.01.2018 11:59

První měsíc letošního roku je pomalu za námi a konečně se po nějaké době dostávám k tomu, abych se ozval s nějakými novinkami a snad i zamyšlením nad tím, co se v posledních pár týdnech dělo.

Rok 2017 byl plný změn a novinek, které mě zase posunuly v životě někam dál. Vyučování mám na prvním místě, protože mě baví, konečně na něj mám také více času, proto mě potěšilo, že i v letošním roce mohu své já obohatit o zkušenosti s cizími studenty. Čeká mě navíc několik školení, kurzů a poznávacích cest za hranice naší vlasti, odkud bych si rád přivezl nejen zážitky, ale hlavně zkušenosti pro mou výuku zeměpisu.

Úspěchy, uznání i nové zážitky však musely vyvážit i ty nepopulární a nehezké věci, kterých bylo naštěstí po málu, ale za to dosti výživné. Mrzí mě, že si nikdy nebudu moci pohovořit už se svým dědou, který byl pro mě určitým vzorem, ale uvnitř sebe sama mám na něj množství vzpomínek, které mi nikdo na něj nevezme.

Včera si naše republika vybrala směr, kterým se chce udávat dalších pět let a ačkoliv s tím nesouhlasím, demokratičnost voleb uznávám. Je to akt, který jednou za nějakou dobu ukáže, že lidé mají moc měnit podle svého svědomí a bez fyzického boje to, co uznají za vhodné. Máme to, co si zasloužíme. Nejsme schopni a připraveni na nějakou změnu, která by něco přivedla, ať už dobrého či špatného. Vyhrála inteligenční hrubost, netaktnost, která odráží nás - každého jedince ve státě - která je pak projevem pohledu okolních států a národů na Čechy jako takové.

Věřím, že někdy se dočkáme nějaké pozitivnější změny. A já slibuji, že brzy se budu naplno věnovat psaní, abych už mohl splnit svůj letošní - jediný - závazek, dopsat thriller a vánoční příběh.

Josef Němec